Hvordan du skaber Proaktive vaner
Bevidsthed er første skridt, når vi taler vaner
Det kræver ofte umenneskelig viljestyrke at ændre eller opbygge vaner. Første skridt er, at du bliver bevidst om de vaner, du gerne vil ændre, og hvilke vaner du kan bruge som løftestang i hverdagen. Først da kan du for alvor begynde at arbejde med dine vaner. Mange tror, at det er mangel på viljestyrke, når de ikke kan ændre en vane. Men langt oftere handler det om dårlig planlægning. Jeg hjælper dig med at lave din “hvis-så”-plan.
Du ændrer ikke vaner over natten
Det er en nærmest udødelig myte, at det tager 21 dage at etablere eller ændre en vane. Nyere forskning viser, at det nærmere er 66 dage, men det mest korrekte svar er, at det afhænger af
- Hvilken vane du vil ændre (stoppe med at ryge eller huske at drikke et glas vand om morgenen?)
- Hvem der skal ændre vaner (vi er forskelligt indrettet med hensyn til, hvilke strategier der virker)
- Hvordan omgivelserne tager imod den forandring, nye vaner skaber
Gode vaner er mange ting
Gode vaner er alt lige fra opbygning af gode mailvaner (”Jeg læser ikke mails før efter kl. 10”) til at lære at lytte (”Forsøg først at forstå og dernæst at blive forstået”). Det er også vigtigt, at de værdier, du gerne vil leve efter, rent faktisk afspejler sig i din adfærd i det daglige. Har du en værdi om nærvær med din familie, skal det gerne være en vane fx at lægge mobiltelefonen væk, når du kommer hjem (eller i det mindste, når du spiser måltiderne med din familie). At få tillagt sine værdier værdi i hverdagen kræver også gode vaner.
Du skal bruge din automatpilot – med omtanke
Vaner er nødvendige for, at du fungerer som menneske. Du sparer ressourcer, når du kan slå autopiloten til i stedet for hele tiden at forholde dig til små valg og detaljer. Udfordringen er, at når du sætter automatpiloten til, tænker du ikke længere over, hvad du gør. Du gør det bare. Det gælder også de dårlige vaner. Og dem vil vi ikke have automatpiloten på.
Fleksibilitet gør det lettere at ændre vaner
Det er meget forskelligt fra person til person, hvor nemt det er at ændre vaner. En fleksibel person vil være åben over for flere mulige løsninger og forfalder ikke til alt-eller-intet-tænkning. Hvis man falder i, vil en fleksibel person oftere se det som en erfaring rigere i stedet for en undskyldning for at droppe projektet. Fleksibilitet er en evne, du kan lære (og er i øvrigt en vigtig del af EQ). Når du øver dig i at opbygge, bryde eller ændre vaner – hvor små de så end måtte være – opnår du større fleksibilitet også på andre områder.
Jeg kan med min viden om vaner og indretningen af hjernen hjælpe dig med at identificere og træne proaktive vaner.